Mexico 2023
"Een berg te beklimmen"
DONEER NU (KLIK HIER)


Multiple Sclerose

Multiple Sclerose (MS) is een ongeneeslijke, chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel. Dit stelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. Bij MS ontstaan ontstekingen en deze leiden tot schade aan zenuwbanen en hun omhulsel. De ziekte leidt tot verschillende (on)zichtbare symptomen en het ziekteverloop is onvoorspelbaar en erg divers. Daarom wordt multiple sclerose ook wel de aandoening met 1000 gezichten genoemd.

De precieze oorzaak van de ziekte is onbekend, maar algemeen wordt aangenomen dat MS ontstaat door een samenspel van genetische en omgevingsfactoren, waarbij beide factoren ongeveer een evengrote rol spelen. 

De diagnose MS wordt gesteld door middel van een MRI-scan en een lumbaal punctie waarbij hersenvocht afgenomen wordt. 

Er is geen medicijn tegen MS om deze volledig te genezen, er zijn medicijnen die de ziekte helpen remmen of medicijnen die de veroorzaakte symptomen kunnen behandelen/verminderen (zenuwpijn, spasmen, e.d.)

DONEER NU (KLIK HIER)

"Every mountain top is within reach if you just keep climbing".
Symptomen

Wanneer je MS hebt, kun je last hebben van veel verschillende symptomen. Sommige zijn zichtbaar voor anderen, zoals bijvoorbeeld problemen met lopen. Maar veel symptomen zijn juist onzichtbaar, zoals vermoeidheid en pijn. Welke symptomen je ervaart en in welke mate, verschilt per persoon.


Lees meer...

Diagnose

Wanneer de huisarts of een andere specialist vermoedt dat er sprake is van MS volgen er diverse onderzoeken voordat de diagnose gesteld kan worden. MS is een complexe ziekte met veel uiteenlopende symptomen. De definitieve diagnose van MS kan een lange tijd in beslag nemen. Om de diagnose van MS te stellen wordt gebruik gemaakt van vier technieken.

Lees meer...

Vormen van MS

 Naast de verschillende klachten die mensen met MS kunnen ervaren, bestaan er ook meerdere vormen van MS. De vier vormen zijn: clinically isolated syndrome (CIS), relapsing remitting MS (RRMS), secundair progressieve MS (SPMS) en primair progressieve MS (PPMS). Elke vorm kent een eigen ziektebeeld.

Lees meer...
DONEER NU (KLIK HIER)


 
 
 
 
E-mailen
Info
Instagram